12. »VSE JE NAGRADA«

12.del: PRIPRAVA TEKMOVALCA

Ves čas, ko pripravljamo svojega psa na tekmovalne kriterije se moramo vzporedno tudi sami zavedati svoje vloge vodnika - bodočega tekmovalca. Na prireditvah je prisotnih kar nekaj dejavnikov, ki jih v pogojih treninga nimamo priložnosti spoznati in ne okusiti. Zavedati se moramo, da z določeno nepredvidljivo mero adrenalina hote ali nehote vplivamo na svojega psa in sicer s svojim trenutnim počutjem, svojo frekvenco trenutnega razpoloženja, s svojim telesnim vonjem, ki ga oddajamo. To skupno vpliva na našo zbranost in obvladljivost položaja. Vse našteto in še kaj naš pes zelo tenkočutno zaznava in se temu primerno obnaša. Njegov odziv je le ogledalo našega trenutnega počutja na prireditvi zato se velja umiriti in konstantno enako ter predvidljivo obnašati do živali, če hočemo enak odziv kot smo ga vajeni na treningih.


Na naše NEPREDVIDLJIVE GESTE, ki jih žival na novo spoznava (žal) ravno pred in med nastopom na prireditvi se odziva enako nepredvidljivo zato poskušamo znižati njihov vpliv na minimum. Le redko kateri izpitnik ali tekmovalec nastopa brez povišanega adrenalina zato se je dobro na nastop pripravljati vnaprej saj se večkrat zgodi, da ves dolgoletni trud s šolanjem psa prenalahko zapravi kar vodnik sam in psu ne ponudi osnovnih pogojev, da bi pokazal svoje znanje - kot ga je dejansko sposoben. Na kaj moramo biti torej pozorni in kako se je možno kar najbolje fizično in predvsem psihično pripraviti na treningih in pred samim nastopom, da bomo čim bolj zbrani, sproščeni in umirjeni?


Posebnost tekmovanja v kinologiji je torej tenkočutno zaznavanje PSA o vsaki najmanjši spremembi v frekvenci našega razpoloženja! Od izvedbe njegovih vaj in skladnosti nastopajočega para je v največji meri odvisna celotna slika in ocena. Toda na naše razpoloženje nehote vpliva okolica prireditve.

MOTEČI ZUNANJI DEJAVNIKI:

ozvočenje, prisotnost sodnika, označbe na prizorišču (količki, zastavice, plapolajoč PVC trak, štartne črte iz krede, peska, spreya ali žaganja), ohlapna štartna številka na vodniku, mešana gruča gledalcev s psi, njihovi glasovi in vonji ali celo dišeče vonjave z žar plošče. Toda če nas bo pes na prizorišču kljub vsemu upošteval enako ali vsaj podobno kot na predhodnih domačih treningih se nimamo česa bati, če pa se bomo na prireditvi zaradi zunanjih dejavnikov ali nezaželjene treme obnašali drugače se lahko pes zaradi tega čisto "izgubi" tako, da ga ne bo moč spoznati. Glavni vzrok za to je ponavadi vedno NAŠE OBNAŠANJE. Z umirjenostjo psu pokažemo, da okolica ni pomembna.

Pes nam mora zaupati in obratno mi njemu! Toda to raven dosežemo počasi ... skozi vsakdanje življenje, odnos in delo. Ravno zato v svojih člankih nenehno povdarjam kako pomemben je pravilno uravnotežen PARTNERSKI ODNOS in kako pomembno je, da razumemo pravo vlogo psa in njegovo pripadajoče mesto v našem domačem krdelu, da ga znamo sprejeti kot partnerja ... prijatelja a kljub temu določati jasno mejo do kje in v kakšnih oblikah to "prijateljstvo" sega. Podrobneje o tem v rubriki ZANIMIVOSTI: "Kdo komu izkazuje pozornost?" ... pes VODNIKU ali vodnik PSU?! Nismo torej odvisni le sami od sebe ampak je tu ob nas še nekdo, ki čuti, misli in dela z nami v bolj ali manj USKLAJENI NAVEZI. Prav od te usklajenosti je v največji meri odvisna zunanja slika, splošen vtis in uspešnost našega prikaza.



SESTAVNI DELI NASTOPA:
Vsako prireditev lahko razčlenimo na sestavne dele in se nanje pripravljamo na vsakega posebej ... podobno kot učimo svojega psa sestavne dele posameznih vaj. Ponavadi prireditev zahteva našo prisotnost S PSOM pri naslednjih aktivnostih:

  1. veterinarski pregled
  2. otvoritev prireditve
  3. dodatna možnost iztrebljanja psa pred nastopom
  4. prihod do prizorišča
  5. ogrevanje psa in vodnika
  6. preverjanje mikročipa psa
  7. nastop (IPO program x 3): prijava sodniku, jedro nastopa, odjava sodniku
  8. uradna razglasitev rezultatov



Podrobno bom poskušal razčleniti vsako od zgoraj naštetih točk in obdelalti dodatne možnosti PRIPRAVE PSA ter predvsem stopnjevanje KONCENTRACIJE VODNIKA na svoj nastop. Končni cilj je umirjen in skoncentriran vodnik - predvsem na počutje, odziv in delo SVOJEGA PSA ... seveda ob upoštevanju signalizacije prisotnega sodnika. Moje zlato pravilo je: "GLEJ PSA!!! ... upoštevaj SODNIKA!"

Če seštejemo vse potrebne izhode psa iz našega avtomobila na enodnevni prireditvi po programu IPO se giblje to število med 6 in 8 izhodi kar nazorno pove, da je to za psa PREVEČ ZA EN SAM DAN! Pojdimo torej po vrsti:

1.VETERINARSKI PREGLED:
Že odhod k veterinarju lahko izkoristimo za privajanje psa na okolico mesta nastopa. Ob tem obveznem izhodu pazimo na konfliktne stike z drugimi psi in nepotrebna ovohavanja ter neželjena markiranja., da nas kasneje pred nastopom pes ne bi preveč izigraval. Obenem lahko predvidimo možnosti prihoda do mesta nastopa z enim ali dvema možnima postankoma saj je točno minuto nastopa "težko zadeti". Ta mesta nam kasneje nudijo "varno zavetišče" pred morebitnimi vsiljivci, ki nas lahko zmotijo ali dekoncentrirajo tik pred nastopom. Pripravljalno mesto, ki ga bomo uporabljali za zadnjo "postojanko" tik pred nastopom torej s psom obiščemo pred ali po veterinarskem pregledu, psa tam položimo in se kmalu za tem na kratko poigramo. Vse z namenom, da ga pes predhodno osvoji in se privadi vonjave ter tako kasneje lažje prenese ves spremljajoči trušč. Podoben postopek bomo lahko ponovili tik pred nastopom samo, da bomo imeli pomagača, ki nam bo po igri skril in odnesel plen tako, da pes tega ne bo opazil.

2.OTVORITEV PRIREDITVE:
Naslednji obvezen izhod se dogaja na samem prizorišču nastopa ...

....................................................................................................................

Ker določeni v kinologiji na osnovi mojih dobronamernih informacij črpajo gradivo za onemogočanje mojih tekmovalnih uspehov sem se odločil, da bom s to rubriko nadaljeval šele po koncu moje tekmovalne kariere. Na žalost. V nasprotnem primeru se kaj lahko zgodi, da bo kmalu že samo pohvala psa pomenila npr. diskvalifikacijo.

Mogoče bo ta čas kdo drug od tekmovalcev širši kinologiji velikodušno pomagal z svojimi informacijami in delil svoje izkušnje z nami?

Nikita & Aya Q.